Blog

Suriname in de ban van de verkiezingen 25 mei 2015

Logo's politieke partijen Suriname25 mei is het zover: De verkiezingen !

Suriname is al maanden druk bezig met de voorbereidingen. Welke partijen doen mee ? Welke combinaties worden er gevormd ? Wordt Desi Bouterse herkozen of komt er een nieuwe president ? De politieke partijen zijn er helemaal klaar voor !

Voor deze verkiezingen zijn er vier combinaties gevormd, andere politieke partijen doen liever individueel mee aan de verkiezingen. Ze hebben zich de afgelopen weken aangemeld bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS). 25 politieke organisaties hebben hun bescheiden overhandigd aan het CHS.

De combinaties zijn de laatste tijd tot stand gekomen. Op deze wijze proberen politieke partijen bij de verkiezingen meer zetels binnen te halen door samen te werken. Een groot aantal partijen zou anders de kiesdrempel niet halen. Door zich te verenigen kunnen meer zetels behaald worden. Voor 2015 zijn de combinaties als volgt: V7 (met de partijen VHP, NPS, DA91, SPA, PL en BEP), A Nyun Combinatie (Seeka, BP-2011 en PBP), Alternatieve Combinatie (ABOP, PDO en KTPI) en het Mega Front (DNL, Nieuw Suriname en DUS). De politieke partijen die alleen willen meedoen zijn: APS, PALU, NOP, DRS, DOE, NDP, Ping en ODE. Partij Belangenbehartiging en Ontwikkeling (PBO) van Ronald Hooghart doet onder de vleugels van de Nationale Democratische Partij (NDP) mee aan de verkiezingen. Ook Baasa heeft voor deze constructie gekozen.

Op 27 maart heeft het CHS in een openbare zitting de beslissingen omtrent de registratie van de politieke organisaties medegedeeld: Drie partijen zijn uitgesloten voor deelname aan de verkiezingen van 25 mei 2015. Het gaat om de Nieuwe Stijl KTPI, Baasa en Ontwikkeling door Eenheid (ODE).

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de website www.verkiezingen.sr in beheer, waarop het volk op de hoogte wordt gehouden van alle ontwikkelingen rondom de verkiezingen. Tevens kunt u op de website Suriname Nieuws het meest recente verkiezingsnieuws vinden.

Er wordt druk campagne gevoerd door de verschillende partijen en combinaties. Zet uw tv of radio aan en u kunt allerlei politieke uitingen bekijken en beluisteren. Op het internet zijn op de verschillende nieuwssites ingezonden stukken te lezen en zijn een aantal politieke partijen actief met hun eigen website of op sociale media. Op straat kunt u de vlaggen niet missen die op vele huizen en percelen prijken. Propagandisten rijden rond in auto’s met de kleuren van hun partij om overal vlaggen te plaatsen. Mooi om te zien is dat op percelen waar meerdere families wonen, vlaggen van verschillende partijen gebroedelijk naast elkaar staan. Ook het aantal (letterlijk) politiek gekleurde t-shirts neemt met de dag toe. Regelmatig verschijnen de resultaten van peilingen uitgevoerd door bijvoorbeeld het IDOS en Nikos in de media. Zelfs Maurice de Hond schijnt in het land te zijn om ook de politieke voorkeur van het volk te peilen.

Vooralsnog is nog niet helemaal duidelijk hoe de politieke verhoudingen er na de verkiezingen zullen uitzien: de verschillende peilingen melden tot 30% zwevende kiezers. Een schone taak voor de campagne-teams deze mensen alsnog binnen te halen. Door het districten-stelsel is het soms een verrassing hoe de verkiezingen uitpakken. Een relatief kleine partij kan zomaar een zetel pakken in een disctrict waar in verhouding tot district Paramaribo weinig stemmen nodig zijn voor een zetel in de De Nationale Assemblée (DNA). De verdeling van de zetels ziet er als volgt uit: Brokopondo 3, Commewijne 4, Coronie 2,Marowijne 3, Nickerie 5, Para 3, Paramaribo 17, Saramacca 3, Sipaliwini 4 en Wanica 7.

Na de verkiezingen zullen de nieuwe leden van de DNA met een tweederde meerderheid de president kiezen. Als dat niet lukt wordt de Verenigde Volksvergadering bijeengeroepen waarin alle volksvertegenwoordigers in het land meebeslissen over wie de president wordt. Hier is alleen een 50% meerderheid nodig. Op onze Overheid en Politiek pagina vind u meer informatie over het politieke stelsel en over welke politieke partijen er zijn in Suriname.