Blog

Skalians vissen naar goud op het Brokopondostuwmeer

Op het Brokopondostuwmeer wordt tegenwoordig niet alleen gevist. Recentelijk zijn meerdere ‘Skalians’, in het engels ‘Gold dredges’ genoemd, ontdekt. Deze Skalians zuigen bodemgrond van het stuwmeer op zoek naar het waardevolle metaal. Starnieuws meldt dat Minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regillio Dodson, acht Skalians is tegengekomen op het stuwmeer. De eigenaren van de aangetroffen goudschepen blijken Surinamers te zijn. Ze zijn bevolen onmiddellijk te stoppen met dreggen. Deze eigenaren worden door de minister ontboden voor een gesprek.

Gold dredges worden al meer dan 100 jaar gebruikt om overal ter wereld goud te winnen met name in rivieren en meren. Veelal betreft het zelfbouw constructies waarmee grond wordt opgegraven met grote emmers. Ook wordt er gewerkt met slangen die grond opzuigen. Vermoedelijk wordt de laatste methode gebruikt op het Brokopondostuwmeer. Na het ophalen van de goudrijke grond, wordt deze gezuiverd aan boord van de Skalian. Het water en overbodige grond worden weer geloosd in het water.

Gold Dredge, Klondike River, Canada, 1915
Gold Dredge, Klondike River, Canada, 1915 (bron: Wikipedia)

De vraag is wat de schade voor het milieu in Suriname is? Wordt er met kwik gewerkt? De minister meldde dat er wordt bekeken wie er aansprakelijk kan worden gesteld voor de milieuschade.

De woongemeenschappen rondom het meer zijn voor een deel afhankelijk van de visvangst op het meer en het opkomende toerisme. Echter zijn er verschillende personen uit diezelfde gemeenschappen die ook belangen hebben bij de goudvangst van de skalians. De vraag is of de korte termijn winsten van het goud opwegen tegen de milieu effecten op de langere termijn. Wat is jouw visie hierop?