Blog

Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar

Voorbeeld slavenregister
Voorbeeld slavenregister

Vanaf 1826 verplichtte de Nederlandse koloniale overheid in Suriname alle slavenhouders om de mensen in hun eigendom op te geven en alle wijzigingen door te geven, zoals geboorte, overlijden, verkoop en vrijlating. De slavenregisters in het Nationaal Archief Suriname zijn de enige archiefbronnen waarin vrijwel alle slaafgemaakte mensen in Suriname te volgen zijn tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863. De slavenregisters zijn uniek in de wereld, een monument voor het Surinaams-Nederlandse slavernijverleden.

Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit van Suriname) en Coen van Galen (Radboud Universiteit Nijmegen, Nederland) willen de slavenregisters en verwante archiefbronnen voor publiek en onderzoek beschikbaar maken. Zodat iedereen zelf kan zien wat slavernij met mensen heeft gedaan, zowel vóór als na de afschaffing in 1863. Het benodigde geld is nu binnen, maar ze zijn nog steeds op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen om de slavenregisters beschikbaar te maken via de websites van de Nationale Archieven van Nederland en Suriname.

Rond 1 juni worden de scans van de slavenregisters online gezet op www.velehanden.nl. Als vrijwilliger kunt u helpen om de informatie uit de scans over te typen in een database. U kunt dit werk thuis doen op momenten dat het u uitkomt en in uw eigen tempo. Help mee om de Surinaamse slavenregisters openbaar te maken: Meld u ook aan als vrijwilliger.

Het project “Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar” wordt ondertussen gedragen door meer dan 900 donateurs en vrijwilligers. Daarnaast zijn er veel organisaties die met financiële en organisatorische steun helpen om dit project mogelijk te maken. In 2,5 maand tijd is meer dan 40.000 euro ingezameld. Met deze steun gaat het project de levens van mensen in slavernij zichtbaar maken door de Surinaamse slavenregisters openbaar te maken. Er blijft zelfs geld over om ook archiefbronnen openbaar te maken over het leven van mensen na de slavernij. Meer geld is welkom, dus u kunt nog steeds doneren!

Suriname Plantages
Suriname Plantages

Voor wie daarnaast interesse heeft in de geschiedenis van Suriname, verwijzen we graag naar onze zusterwebsite Suriname Plantages: Hier vind u alle plantagenamen en informatie zoals de achternamen die werden gegeven aan de tot slaafgemaakten bij de emancipatie in 1863. Onze site is continue in ontwikkeling en wij zijn vooral afhankelijk van digitale bronnen. Het digitaliseren van de slavenregisters is daarom een initiatief dat we van harte steunen! Heeft u af en toe tijd over? Meld u ook aan als vrijwilliger!