Suriname
Suriname, de prachtige parel van Zuid-Amerika. Voor sommige mensen een onbekend ver land, voor andere hun jaarlijkste vakantieland. Een land aan zee, bijna geheel bedekt met oerwoud. Op de smalle kuststrook wonen zo’n 500.000 mensen, waarvan de meeste in hoofdstad Paramaribo. Een land met een bewogen en interessante geschiedenis. Met een heerlijk tropisch klimaat en een vriendelijke bevolking. Tot 1975 was Suriname een onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Sindsdien is Suriname een republiek.
Geschiedenis
Sinds de oudheid wordt Suriname bewoond. Archeologische vondsten duiden op aanwezigheid van mensen van meer dan 10.000 jaar voor Christus. Vermoedelijk zijn de eerste echte bewoners circa 500 na Christus zich hier komen vestigen. Het betrof o.a. de indiaanse stammen Arawaken, Trió en de Wayana’s. Rond 1200 vielen de Karaïben Suriname binnen en veroverden zij de kuststrook op de Arowaken, die verder het binnenland in trokken. Na 1492, toen Columbus Amerika verkendde, kwamen de eerste mensen uit Europa aan in het gebied dat nu het grondgebied is van Guyana, Suriname en Frans-Guyana. In 1650 vestigden de Engelse als eerste een kolonie in Suriname, aan de Surinamerivier. Hieruit groeide de kolonie Willoughbyland. In 1667 veroverden de Nederlanders, wat nu Fort Zeelandia heet, op de Engelsen. De eeuwen daarna werden door zowel de Nederlanders en de Engelsen plantages opgezet en werden op grote schaal slaven ingevoerd. Door verschillende oorlogen wisselden Suriname een aantal keer van eigenaar tussen Engeland en Nederland. Van eind 1800 tot de uiteindelijke onafhankelijkheid bleef Suriname in handen van Nederland. Het duurde tot aan de jaren ’50 van de 20e eeuw voordat de bevolking van Suriname sterk begon aan te dringen op onafhankelijkheid van Nederland. Gezien de ervaring van Nederland met het bloedige losmakingsproces van Nederlands-Indië, ging Nederland relatief vlot mee in de wens tot onafhankelijkheid. In 1974 was het zover. Een deel van de bevolking zag de nieuwe republiek niet als een stabiele basis voor hun toekomst en besloot in grote getalen naar Nederland te komen. De laatste 15 jaar is er juist een sterke emigratie-beweging vanuit Nederland naar Suriname gaande. De republiek staat, na een moeizame start, nu op eigen benen.
Bevolking
De bevolking van Suriname is zeer divers. Door de geschiedenis heen zijn veel verschillende bevolkingsgroepen naar ons land gekomen. De grootste groepen zijn de Hindoestanen, Creolen, Javanen en de Marrons. Daarnaast kunt u o.a. nog Brazilianen, Chinezen en Boeroes tegenkomen. Lees verder
Economie
In de vroege geschiedenis was Suriname vooral afhankelijk van de inkomsten van de plantages. In de 20e eeuw verschoof dat richting bauxiet, olie, hout en goud.
Politiek en overheid
Republiek Suriname is een parlementaire democratie met een president als staatshoofd. Tot 1976 behoorde Suriname als kolonie tot het Koninkrijk der Nederlanden. Suriname heeft een eenkamerparlement genaamd De Nationale Assemblée (DNA). Elke vijf jaar zijn er verkiezingen in Suriname. De dan gevormde regering bestaat uit de president, de vice-president en een aantal ministers. Suriname is verdeeld in tien districten, die weer onderverdeeld zijn in ressorten. Lees verder
Cultuur
Door de diverse bevolking, is er ook een grote verscheidenheid aan culturele uitingen in Suriname.
Er zijn bijvoorbeeld feestdagen gericht op de verschillende bevolkingsgroepen. Op het gebied van literatuur is een rijke geschiedenis opgebouwd, geschreven in het Nederland of in het sranan-tongo. Suriname telt een groot aantal radio-stations, kranten en televisie-stations. De populairste sporten in Suriname zijn voetbal en basketbal. Vele voetballers in de internationale voetbalwereld zijn van Surinaamse afkomst.
Geografie
Suriname is, op de smalle kuststrook, volledige bedekt met regenwoud. In het zuiden zijn meerdere gebergtes en het land wordt doorkruist door meerdere rivieren, zoals de Suriname en de Coppename. Het klimaat is een tropisch regenwoudklimaat, met een grote- en kleine regentijd. Tevens twee droge tijden. De temperatuur schommelt het hele jaar tussen de 24 en 36 graden. In de regentijd is de temperatuur gemiddeld wat lager. De tijdzone van Suriname is GMT -3.