Kinderen van Suriname (1968)
Suriname 1968: Kinderen van Suriname. Dit is een oude voorlichtingsfilm gemaakt door de Nederlandse overheid, het geeft een mooi tijdsbeeld van Suriname in 1968. Wat herkent u zelf?
Moeders gaan met hun baby’s of kleuters naar de kinderdokter. En als de kinderen wat ouder worden gaan ze overdag naar de kleuterschool of de crèche, een kinderdagverblijf waar ze spelletjes doen. In een crèche blijven de kinderen ’s middags ook eten. Cassave is een grote wortel die in het wild in het bos groeit. Van het cassavemeel worden grote ronde koeken gebakken. De vaders werken, maar natuurlijk niet in een fabriek of op een kantoor, want die zijn er niet in het binnenland van Suriname. Velen zijn houthakker en van het hout maken ze zelf boten, korjalen, om op de rivier te kunnen varen.
Zo’n boot is in Suriname nog belangrijker dan een auto, want er zijn geen wegen in de grote oerwouden langs de rivieren. En wat grote mensen doen, doen de kinderen na. In sommige dorpen staan scholen waar de kinderen van heinde en ver naartoe komen met de korjaal of met de schoolboot.
De school begint al heel vroeg, zeven uur, voordat het te warm wordt. Op school leert wel iedereen Nederlands, maar het Surinaams is toch de taal die iedereen kan spreken en verstaan. Verder wordt er vele talen en dialecten gesproken afhankelijk van het land van oorsprong. Dit bijvoorbeeld zijn Hindustani. Oorspronkelijk zijn ze uit India afkomstig. Ze leven voornamelijk in de lage gebieden langs de kust, waar veel rijst wordt verbouwd. Het oogsten van de rijst gebeurt met kleine sikkels, net zoals dat al eeuwenlang in India gebeurt.
De oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn de Inheemsen. Ze wonen hoofdzakelijk in het binnenland. De kinderen helpen mee om de zware cassave van het bos naar huis te brengen. De wortels moeten geschild en geraspt worden om het meel eruit te kunnen halen. In Suriname leven de meeste mensen niet in het binnenland, maar langs de kust en in de hoofdstad Paramaribo. Hinkelen heet in het Surinaams jompo futu, voetjespringen. En dit is djoel. Dat gaat zo. De ene partij bewaakt de vakken en de andere partij moet langs de bewaker van een vak heen zien te komen. Een van de fijnste vakken op school is tekenen.
Op school leer je bijvoorbeeld over Brazilië, het grote buurland van Suriname, waar een hele nieuwe hoofdstad is gebouwd, Brasilia. Na de lagere school kun je naar vele andere scholen om verder te leren. In een land met zoveel verschillende bevolkingsgroepen zijn er ook verschillende godsdiensten.
Er zijn christenen, rooms-katholieken en protestanten. Er zijn ook hindoes.
Er wordt aan de leerlingen van een kweekschool een gebed geleerd in het hindoestaans. Er zijn ook veel islamieten die we ook wel moslims of mohammedanen noemen. Thuis, op school of in de moskee zeggen ze de gebeden uit de Koran.
Meer videos van Suriname View zien? Subscribe dan op onze channel: Youtube Suriname View